spot_img
spot_img

Συνέδριο ΙΚΟ 2021: Στο επίκεντρο οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες & οι ασθένειες της ακτινιδιάς

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω COVID-19, το ετήσιο συνέδριο ακτινιδίου της ΙΚΟ, το οποίο διεξάχθηκε στις 14 Οκτωβρίου.

Οι  εκπρόσωποι από τα σημαντικότερα παραγωγικά κέντρα ακτινιδίου παγκοσμίως συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη, λόγω των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο COVID-19 και αντάλλαξαν απόψεις για τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το διεθνή κλάδο του ακτινιδίου.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου, ανακοινώθηκαν όπως κάθε χρόνο οι προβλέψεις για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή ακτινιδίου, ενώ οι χώρες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση ήταν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή.

Τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν σχετικά με την καλλιέργεια, την παραγωγή και την εμπορία, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενότητα «ασθένειες και εχθροί των ακτινιδίων», όπως είναι η ασιατική βρωμούσα και η Moria (Nέκρωση των φυτών). Οι σύνεδροι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις διαστάσεις που έχει πάρει η Moria στην Ιταλία, η οποία χρόνο με το χρόνο οδηγεί στη συρρίκνωση της ιταλικής παραγωγής ακτινιδίου. Την τελευταία 9ετία, η Moria έχει αφανίσει συνολικά 72.000 στρέμματα πράσινου ακτινιδίου στη γείτονα χώρα.

Αναφέρθηκε δε, ότι τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» αρκετές έρευνες καταπολέμησής της μέσω δοκιμών νέων υποκειμένων, όπως είναι το Μπάουντι με προέλευση τη Νέα Ζηλανδία, που δοκιμάζεται τη φετινή σεζόν. Από την πλευρά τους, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι συντονισμένες αυτές έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και άμεσα τα παραπάνω προβλήματα.

Οι απουσίες

Φέτος, για ακόμα μία χρονιά, οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στο ΙΚΟ συζήτησαν εκτενώς για την απουσία των χωρών που, ενώ διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή ακτινιδίου, δεν συμμετέχουν στο συνέδριο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική, χώρες οι οποίες οφείλουν να ενσωματωθούν στην ομάδα μελών του ΙΚΟ, προκειμένου η ετήσια ενημέρωση για το ακτινίδιο να πάρει άλλες διαστάσεις.

Ειδικά η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός ακτινιδίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και το Ιράν, ένα κράτος στο οποίο η παραγωγή ακτινιδίου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και υπολογίζεται να ξεπερνά τους 250.000 τόνους. Οι χώρες αυτές δεν έχουν κάποιους εκπροσώπους στο συνέδριο, με αποτέλεσμα η εικόνα που έχουμε για την παραγωγή τους να μην είναι ακριβής.

Τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια

Ένα από τα θέματα που συζήτησαν εκτενώς οι Σύνεδροι αφορούσε την παραγωγή και την εμπορία των κιτρινόσαρκων ακτινιδίων, μίας κατηγορίας που έχει σημειώσει αύξηση στην παραγωγή, αλλά και διεύρυνση της παρουσίας της στα ράφια των Διεθνών Αλυσίδων Σ/Μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Συνέδριο, η σταδιακά αυξανόμενη παραγωγή των κιτρινόσαρκων ακτινιδίων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών, με την καλλιέργειά τους να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην Ιταλία και την παραγωγή τους στη χώρα να διαμορφώνεται φέτος στους 70-75.000 τόνους, από 60.000 τόνους που ήταν πέρυσι.

Χώρα2020-2021Πρόβλεψη για 2021-2022
Ελλάδα260.000275.000
Ιταλία250.000225.000
Ισπανία26.00025.000
Γαλλία55.00052-53.000
ΗΠΑ21.50023.000
IKO: Η ευρωπαϊκή παραγωγή ακτινιδίου τη σεζόν 2021-2022 (σε τόνους)

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img