Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
Αθήνα
+10...+16° C

multimedia

«Feel the Peel»: Ο αποχυμωτής που δημιουργεί ποτήρια από πορτοκάλια
/
16.09.2019 10:37


Η κυκλική οικονομία είναι να σχεδιάζεις, αποκλείοντας τα απορρίμματα και τη ρύπανση. Με αυτό στο νου, ο Κάρλο Ράτι κατασκεύασε ένα πειραματικό μπαρ-αποχυμωτή πορτοκαλιών για την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni.
Τι κάνει όμως ο συγκεκριμένος αποχυμωτής; Σε τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιουργεί από τις φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών βιοπλαστικό ποτηράκι για την απόλαυση του φρέσκου χυμού.
Στόχος αυτού του πρωτότυπου, που ακούει στο όνομα «Feel the Peel (Νιώστε τη φλούδα)», είναι να φέρει την κυκλικότητα στην καθημερινή ζωή.
Το ύψους 3,10 μέτρων πειραματικό μπαρ χυμών «στεγάζεται» κάτω από έναν κυκλικό θόλο, τον οποίον έχουν γεμίσει με 1.500 πορτοκάλια. Όταν κάποιος παραγγείλει χυμό, τα πορτοκάλια γλιστρούν στον αποχυμωτή, όπου κόβονται στα δύο και στύβονται. Μετά το στύψιμο, οι φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών πέφτουν σε ένα διαφανές τμήμα, στο κάτω μέρος της μηχανής. Ξηραίνονται και αλέθονται σε «σκόνη πορτοκαλιού», η οποία αναμειγνύεται με PLA για να δώσει βιοπλαστικό υλικό.
Το υλικό αυτό θερμαίνεται και λειώνει, δίνοντας ένα νήμα με το οποίο τροφοδοτείται ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, που είναι ενσωματωμένος στη μηχανή. Οι διψασμένοι για χυμό επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκτύπωσης, πριν χρησιμοποιήσουν το τελικό προϊόν της, το ποτηράκι, για να ξεδιψάσουν με τον φρεσκοστυμμένο χυμό. Ακολούθως, το ποτηράκι θα ανακυκλωθεί, για να είναι πλήρες το κυκλικό ντιζάιν.

Δείτε το βίντεο εδώ

«Η αρχή της κυκλικότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τα σημερινά αντικείμενα» τονίζει ο Κάρλο Ράτι, ιδρυτής του Carlo Ratti Associati και διευθυντής του Senseable City Lab στο MIT. «Εργαζόμενοι με την Eni, προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η κυκλικότητα είναι ένας πολύ απτός τρόπος, εξελίσσοντας μια μηχανή που μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι τα πορτοκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πέραν του χυμού τους. Οι επόμενες εκδοχές του "Νιώστε τη φλούδα" μπορεί να περιλαμβάνουν καινούργιες λειτουργίες, όπως την εκτύπωση από τις φλούδες των πορτοκαλιών υφάσματος για ρούχα» προσθέτει.
Το Κυκλικό Μπαρ Χυμών θα εγκατασταθεί στο Singularity University Summit, στο Μιλάνο, το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου. Τους επόμενους μήνες, θα κάνει τουρνέ σε όλη την Ιταλία, σε μια προσπάθεια να «επιδείξει μια καινούργια προσέγγιση της περιβαλλοντικής κυκλικότητας στην καθημερινότητα».

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

/
04.04.2019 12:07

Το KT20 σχεδιάστηκε από την Lüttich Ingenieure για το «επίπεδο μεταφορών 1», δηλαδή μεταξύ των οπωρώνων και των χώρων χειρισμού κιβωτίων ή κατευθείαν στην αποθήκη. Το μηχάνημα μπορεί να παραλαμβάνει συνεχώς μεγάλους, γεμάτους κάδους στους οπωρώνες και να τους αποθέτει στο σημείο μεταφόρτωσης. Στην αντίστροφη διαδικασία, το μηχάνημα μπορεί να μεταφέρει κενά κιβώτια από το τερματικό και να τα αφήσει στη μονάδα για συγκομιδή. Η χωρητικότητα είναι 22 πλήρεις θέσεις (11,5 τόνους) ή 29 κενά πλαίσια.

/
11.01.2018 14:09

Το νέο ρομπότ της ιαπωνικής εταιρείας αναγνωρίζει ποιες τομάτες είναι ώριμες και εκτελεί μόνο του τη συγκομιδή

/
14.12.2017 16:02

Το κλαρκ V-move Trailer Mover XXL που αναπτύχθηκε από την Verhagen Leiden έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μεταφορά container πάνω από 20 τόνους από έναν και μόνο άνθρωπο.

Ελάχιστες είναι και φέτος οι φυτεύσεις φυλλοβόλων δένδρων!

12.02.2020 09:29


Μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών βιώνουν φέτος οι φυτωριακές Επιχειρήσεις, καθώς μέχρι στιγμής οι φυτεύσεις φυλλοβόλων δένδρων είναι ελάχιστες - και αυτές που γίνονται αφορούν τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα αμύγδαλα.

Μια βόλτα στην λαχαναγορά του Dubai!

12.02.2020 09:18


Ναι, είναι γεγονός, ότι όταν δραστηριοποιείσαι με τον ένα η τον άλλο τρόπο στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, το πρώτο πράγμα που θέλεις να δεις όταν επισκέπτεσαι μια πόλη στο εξωτερικό, είναι η λαχαναγορά της. Φημισμένα καταστήματα, μνημεία, ή μουσεία, δεν «συγκινούν» τόσο πολύ τους ανθρώπους του κλάδου μας, όσο μια επίσκεψη στην λαχαναγορά της πόλης. Μπορείς αυτό να το χαρακτηρίσεις και «Επαγγελματισμό», μπορεί και «παραξενιά». Όπως το βλέπει κανείς.

multimedia

«Feel the Peel»: Ο αποχυμωτής που δημιουργεί ποτήρια από πορτοκάλια
/
16.09.2019 10:37


Η κυκλική οικονομία είναι να σχεδιάζεις, αποκλείοντας τα απορρίμματα και τη ρύπανση. Με αυτό στο νου, ο Κάρλο Ράτι κατασκεύασε ένα πειραματικό μπαρ-αποχυμωτή πορτοκαλιών για την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni.
Τι κάνει όμως ο συγκεκριμένος αποχυμωτής; Σε τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιουργεί από τις φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών βιοπλαστικό ποτηράκι για την απόλαυση του φρέσκου χυμού.
Στόχος αυτού του πρωτότυπου, που ακούει στο όνομα «Feel the Peel (Νιώστε τη φλούδα)», είναι να φέρει την κυκλικότητα στην καθημερινή ζωή.
Το ύψους 3,10 μέτρων πειραματικό μπαρ χυμών «στεγάζεται» κάτω από έναν κυκλικό θόλο, τον οποίον έχουν γεμίσει με 1.500 πορτοκάλια. Όταν κάποιος παραγγείλει χυμό, τα πορτοκάλια γλιστρούν στον αποχυμωτή, όπου κόβονται στα δύο και στύβονται. Μετά το στύψιμο, οι φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών πέφτουν σε ένα διαφανές τμήμα, στο κάτω μέρος της μηχανής. Ξηραίνονται και αλέθονται σε «σκόνη πορτοκαλιού», η οποία αναμειγνύεται με PLA για να δώσει βιοπλαστικό υλικό.
Το υλικό αυτό θερμαίνεται και λειώνει, δίνοντας ένα νήμα με το οποίο τροφοδοτείται ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, που είναι ενσωματωμένος στη μηχανή. Οι διψασμένοι για χυμό επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκτύπωσης, πριν χρησιμοποιήσουν το τελικό προϊόν της, το ποτηράκι, για να ξεδιψάσουν με τον φρεσκοστυμμένο χυμό. Ακολούθως, το ποτηράκι θα ανακυκλωθεί, για να είναι πλήρες το κυκλικό ντιζάιν.

Δείτε το βίντεο εδώ

«Η αρχή της κυκλικότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τα σημερινά αντικείμενα» τονίζει ο Κάρλο Ράτι, ιδρυτής του Carlo Ratti Associati και διευθυντής του Senseable City Lab στο MIT. «Εργαζόμενοι με την Eni, προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η κυκλικότητα είναι ένας πολύ απτός τρόπος, εξελίσσοντας μια μηχανή που μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι τα πορτοκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πέραν του χυμού τους. Οι επόμενες εκδοχές του "Νιώστε τη φλούδα" μπορεί να περιλαμβάνουν καινούργιες λειτουργίες, όπως την εκτύπωση από τις φλούδες των πορτοκαλιών υφάσματος για ρούχα» προσθέτει.
Το Κυκλικό Μπαρ Χυμών θα εγκατασταθεί στο Singularity University Summit, στο Μιλάνο, το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου. Τους επόμενους μήνες, θα κάνει τουρνέ σε όλη την Ιταλία, σε μια προσπάθεια να «επιδείξει μια καινούργια προσέγγιση της περιβαλλοντικής κυκλικότητας στην καθημερινότητα».

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

Το KT20 'Bin Eater' σε δράση
Ρεπορτάζ / 04.04.2019 12:07
Η Panasonic παρουσίασε ρομπότ-συγκομιστή τομάτας (Βίντεο)
Ρεπορτάζ / 11.01.2018 14:09
Βίντεο: Μεταφέροντας container 20 τόνων με τα χέρια!
Ρεπορτάζ / 14.12.2017 16:02
Ιούνιος 2018
Αρχική
Περιοδικό
Οδηγοί
Τιμές
Νομοθεσία
Στατιστικά
Η εταιρεία
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Copyright
Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future