Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019
Αθήνα
+10...+16° C

Ρεπορτάζ

Καλαμάτα: Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια φιστικιού στον Μπουρνιά
/
18.07.2019 09:53


Οι παραγωγοί μετά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων με την πρώιμη πατάτα εγκαταλείπουν και αυτή την καλλιέργεια, που ήταν εναλλακτική ή συμπληρωματική, γιατί δεν συμφέρει.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας, ενημερώνει ότι “είναι πολύ λιγότερα φέτος τα στρέμματα που φυτεύτηκαν με φιστίκι”. Κι εξήγησε πως οι τιμές του προϊόντος είναι απαγορευτικές, 85 με 90 λεπτά. Και δεν έχουμε και παραγωγή, λόγω σπόρων”.
Επεσήμανε ότι “υπάρχει πρόβλημα, ούτε τα μισά δεν έχουν μπει σε σχέση με πέρυσι” και ευχήθηκε να ανέβουν οι τιμές γιατί δεν πήγε καλά φέτος για όλους η παραγωγή της πρώιμης πατάτας και ορισμένοι παραγωγοί που ήταν όψιμοι, ούτε τα έξοδά τους δεν έβγαλαν”.
Για τη φετινή απαξίωση της καλλιέργειας του φιστικιού, ο κ. Μπλάνας διευκρίνισε: “Οταν παιδεύεσαι ένα ολόκληρο καλοκαίρι και βγάζεις 300 - 400 κιλά φιστίκι, δεν μένει τίποτα. Είναι μεγάλο το κόστος, πληρώνεις και ραντίσματα και μεροκάματα. Είναι και το μπαρλάκι, το χορτάρι που πρέπει να καταπολεμηθεί και είναι έξοδα τα φάρμακα”.
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας επιβεβαίωσε ότι η ίδια εικόνα για το φιστίκι καταγράφεται και στον Μπουρνιά. “Οταν πουλάς κάτω από το κόστος, δεν μπορείς να αντέξεις” είπε κι εξήγησε αναλυτικά: “Θα σε δανείσει τη μία χρονιά ο έμπορος, την άλλη ο γεωπόνος, αλλά αν μπαίνεις μέσα, δεν μπορείς να συνεχίσεις. Ολο το κόστος είναι πολύ υψηλό και γίνεται όλο και ψηλότερο. Ακριβότερο νερό, ρεύμα, πετρέλαιο, φάρμακα και θέλουν και να πουλάμε σε φθηνές τιμές”.
Ο κ. Δούβας επεσήμανε πως “να επιβιώσουμε θέλουμε, γιατί χωρίς εμάς ούτε οι έμποροι δεν θα επιβιώσουν”, αλλά εκτίμησε με απογοήτευση: “Σε θέλουν (τον παραγωγό) μεταξύ ζωής και θανάτου, για να σε έχουν στο χέρι. Δεν σε θέλουν εύρωστο και ανεξάρτητο, όπως ήσουν παλιά. Και όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις, τα δέχεσαι όλα, για να αντέξεις έστω λίγο παραπάνω. Εδώ φθάσαμε να πουλάμε φέτος 17 λεπτά πατάτες, που δεν υπήρχαν, όταν όλος ο πλανήτης ζητάει πατάτες. Ο ένας έμπορος τα ρίχνει στον άλλον για την πτώση των τιμών. Θέλουμε να μπορούμε να πουλήσουμε σε μια καλύτερη τιμή”.
Κλείνοντας, παρατήρησε, ρίχνοντας καρφιά σε αυτούς που κινούν τα νήματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο ότι “η διατροφική αλυσίδα έπρεπε να είναι ψηλά, αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Η κακή διατροφή φέρνει αρρώστιες, ο κόσμος δεν τρέφεται καλά, αλλά αυτό δεν τους πειράζει”.

πηγη: eleftheriaonline.gr

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

/
16.12.2019 13:12

Με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Βορίδης εγκρίνεται η πίστωση της πρώτης δόσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου που θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων.

/
11.12.2019 15:29

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάρτησε τα αποτελέσματα των ελέγχων για την εξισωτική αποζημίωση 2019 και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμών των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες.

/
11.12.2019 12:05

Συντάχθηκε και κατατέθηκε τροπολογία από το ΥΠΑΑΤ με την οποία οριοθετείται η νομική μορφή των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ρυθμίζονται και καθορίζονται προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισής τους, επεμβαίνοντας στα όσα προέβλεπε σχετικά το άρθρο 34 του Νόμου 4384/2016.

Ευφυής Γεωργία: Η γεωργία ενισχύεται… αλλά πόσο;

28.05.2019 13:00


Η σύγχρονη ψηφιακή γεωργική τεχνολογία είναι πλέον πραγματικότητα και σίγουρα δίνει νέες δυνατότητες στην οργάνωση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, με οφέλη για όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον καταναλωτή, το περιβάλλον, αλλά και την επιστημονική έρευνα. Ας δούμε παρακάτω πως ορίζεται στη θεωρία η ευφυής γεωργία.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

26.09.2019 12:04


Λίγους μήνες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύντομο οδοιπορικό στη Βόρεια Μακεδονία, όπως επιτάσσει η συμφωνία των Πρεσπών να αποκαλούμε από τούδε και στο εξής τη γειτονική μας χώρα, δηλαδή τα Σκόπια, όπως έχουμε μάθει τόσα χρόνια να την αποκαλούμε εμείς...
Με αυτήν την λογική, ας αφήσουμε στον τίτλο του ρεπορτάζ το «παλιό όνομα» της γειτονικής μας χώρας και ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, με σκοπό να δούμε από κοντά πώς είναι τα πράγματα εκεί - και κυρίως, τι εικόνα παρουσιάζει ο Κλάδος των φρέσκων φρούτων λαχανικών. Ελάτε λοιπόν να δούμε μαζί, «τις ευκαιρίες και τα προβλήματα» της γειτονικής μας χώρας.

Ρεπορτάζ

Καλαμάτα: Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια φιστικιού στον Μπουρνιά
/
18.07.2019 09:53


Οι παραγωγοί μετά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων με την πρώιμη πατάτα εγκαταλείπουν και αυτή την καλλιέργεια, που ήταν εναλλακτική ή συμπληρωματική, γιατί δεν συμφέρει.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας, ενημερώνει ότι “είναι πολύ λιγότερα φέτος τα στρέμματα που φυτεύτηκαν με φιστίκι”. Κι εξήγησε πως οι τιμές του προϊόντος είναι απαγορευτικές, 85 με 90 λεπτά. Και δεν έχουμε και παραγωγή, λόγω σπόρων”.
Επεσήμανε ότι “υπάρχει πρόβλημα, ούτε τα μισά δεν έχουν μπει σε σχέση με πέρυσι” και ευχήθηκε να ανέβουν οι τιμές γιατί δεν πήγε καλά φέτος για όλους η παραγωγή της πρώιμης πατάτας και ορισμένοι παραγωγοί που ήταν όψιμοι, ούτε τα έξοδά τους δεν έβγαλαν”.
Για τη φετινή απαξίωση της καλλιέργειας του φιστικιού, ο κ. Μπλάνας διευκρίνισε: “Οταν παιδεύεσαι ένα ολόκληρο καλοκαίρι και βγάζεις 300 - 400 κιλά φιστίκι, δεν μένει τίποτα. Είναι μεγάλο το κόστος, πληρώνεις και ραντίσματα και μεροκάματα. Είναι και το μπαρλάκι, το χορτάρι που πρέπει να καταπολεμηθεί και είναι έξοδα τα φάρμακα”.
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας επιβεβαίωσε ότι η ίδια εικόνα για το φιστίκι καταγράφεται και στον Μπουρνιά. “Οταν πουλάς κάτω από το κόστος, δεν μπορείς να αντέξεις” είπε κι εξήγησε αναλυτικά: “Θα σε δανείσει τη μία χρονιά ο έμπορος, την άλλη ο γεωπόνος, αλλά αν μπαίνεις μέσα, δεν μπορείς να συνεχίσεις. Ολο το κόστος είναι πολύ υψηλό και γίνεται όλο και ψηλότερο. Ακριβότερο νερό, ρεύμα, πετρέλαιο, φάρμακα και θέλουν και να πουλάμε σε φθηνές τιμές”.
Ο κ. Δούβας επεσήμανε πως “να επιβιώσουμε θέλουμε, γιατί χωρίς εμάς ούτε οι έμποροι δεν θα επιβιώσουν”, αλλά εκτίμησε με απογοήτευση: “Σε θέλουν (τον παραγωγό) μεταξύ ζωής και θανάτου, για να σε έχουν στο χέρι. Δεν σε θέλουν εύρωστο και ανεξάρτητο, όπως ήσουν παλιά. Και όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις, τα δέχεσαι όλα, για να αντέξεις έστω λίγο παραπάνω. Εδώ φθάσαμε να πουλάμε φέτος 17 λεπτά πατάτες, που δεν υπήρχαν, όταν όλος ο πλανήτης ζητάει πατάτες. Ο ένας έμπορος τα ρίχνει στον άλλον για την πτώση των τιμών. Θέλουμε να μπορούμε να πουλήσουμε σε μια καλύτερη τιμή”.
Κλείνοντας, παρατήρησε, ρίχνοντας καρφιά σε αυτούς που κινούν τα νήματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο ότι “η διατροφική αλυσίδα έπρεπε να είναι ψηλά, αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Η κακή διατροφή φέρνει αρρώστιες, ο κόσμος δεν τρέφεται καλά, αλλά αυτό δεν τους πειράζει”.

πηγη: eleftheriaonline.gr

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

20 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων
Ρεπορτάζ / 16.12.2019 13:12
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα αποτελέσματα για την εξισωτική αποζημίωση 2019 ξεκλείδωσαν την πληρωμή
Ρεπορτάζ / 11.12.2019 15:29
Αλλαγή στη νομοθεσία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Ρεπορτάζ / 11.12.2019 12:05
Ιούνιος 2018
Αρχική
Περιοδικό
Οδηγοί
Τιμές
Νομοθεσία
Στατιστικά
Η εταιρεία
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Copyright
Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future