Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019
Αθήνα
+10...+16° C

Πορεία προϊόντων

Οι νέες ποικιλίες μήλων στην Ελλάδα
/
01.10.2005 00:00

Την ελληνική παραγωγή μήλων χαρακτηρίζει το μονοποικιλιακό ενδιαφέρον του Έλληνα καλλιεργητή στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή όταν ακούει τη λέξη μήλο είναι το κόκκινο χρώμα, μια νοοτροπία, όμως, που πρέπει να αλλάξει. Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εμπορίας μήλων θέση έχουν όλες οι ποικιλίες, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, η αγορά της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας κλπ. δεν απορροφά κόκκινα μήλα Red Delicious, παρά μόνο Fugi, Braeburn, Golden, Gala, Jonagold κ.α. Τις ποικιλίες αυτές δεν τις χαρακτηρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα αλλά η εξαιρετική γεύση και η αντοχή των καρπών στη συντήρηση και στο ράφι των S/M (shelf life). Κατά συνέπεια, τα κριτήρια επιλογής μιας ποικιλίας μήλου είναι πολυσύνθετα και επηρεάζονται από παράγοντες της αγοράς αλλά και από τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας ποικιλίας.
Η σύγχρονη εμπορία μήλου αναζητά λύσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο την ιδεατή θεωρία ενός καλοσχηματισμένου σκούρου κόκκινου χρώματος φρούτου που διαθέτει μόνον εμφάνιση, αλλά μια γκάμα μήλων που θα προσφέρουν στον καταναλωτή ένα συνδυασμό εμφάνισης, γεύσης, αντοχής και φυσικά επιλογές ώστε να γεύεται και να συγκρίνει διαφορετικές μορφές του φρούτου (ποικιλίες) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ας δούμε, όμως, πως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τη σύνθεση των ποικιλιών και ειδικότερα όσον αφορά τις λεγόμενες νέες ποικιλίες μήλων:

1. RED CHIEF
Ανήκει στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Επικράτησε στις φυτεύσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές ποικιλίες Starking, Starkimson, Imperial κ.α. Ευρέως διαδεδομένη ποικιλία σ’ όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, όπως Καστοριά, Ημαθία, Πέλλα, Λάρισα και Μαγνησία. Κατά καιρούς λαμβάνει καλές τιμές παραγωγού ανάλογα με την ποιότητα του καρπού και την περιοχή παραγωγής. Στο ενδεχόμενο, όμως, ταυτόχρονης καλής παραγωγής όλων των περιοχών (δίχως ζημιές από θεομηνίες) η τιμή παραγωγού θα πέσει πολύ χαμηλά.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέοι κλώνοι Red Delicious με εξίσου πολύ καλή γεύση και εμφάνιση καρπού όπως η Superchief , Saudidge®, Red cop®, Red Kau® κ.α.

2. GALA
Ομάδα ποικιλιών με αρκετά καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνονται οι ποικιλίες Mondial Gala, Royal Gala, Galaxy, Schniga®, Brookfield® Gala. Καλλιεργούνται, κυρίως, στην πεδινή ζώνη των νομών Ημαθίας και Πέλλας (Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια) λόγω του γεγονότος ότι συγκομίζονται κατά το μήνα Αύγουστο και έτσι λαμβάνουν αρκετά καλές τιμές παραγωγού.
Οι πρώτες τρεις ποικιλίες είναι αυτές που καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς να διαθέτουν, όμως, τόσο καλή εμφάνιση καρπού όσον αφορά τη διάταξη του κόκκινου χρώματος στην επιφάνεια του μήλου.
Οι νεότερες ποικιλίες Schniga & Brookfield είναι αυτές που επιλέγονται πλέον στις επαναφυτεύσεις λόγω της ελκυστικότερης εμφάνισής τους.


3. FUGI

Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη διάρκεια συντήρησης του καρπού και η προσαρμοστικότητα των ποικιλιών σε διάφορα μικροκλίματα είναι μερικές από τις ιδιαιτερότητες της ομάδας Fugi. Οι παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες Red Fugi, Nagafu 6-12 κλπ. δεν χαρακτηρίζονται από την ελκυστική εμφάνιση του καρπού. Η Fugi Kiku 8 ήρθε να προσθέσει την εμφάνιση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών της ομάδας ποικιλιών Fugi. Η συγκομιδή γίνεται 5-10 μέρες πριν την ποικιλία Granny Smith (αρχές Οκτώβρη) στην πεδινή ζώνη και οι καρποί συντηρούνται το λιγότερο μέχρι το Πάσχα σε απλά ψυγεία. Η παραγωγή είναι διάσπαρτη στους μηλοπαραγωγικούς νομούς και τα κριτήρια εγκατάστασής της είναι αυστηρά.

4. PINK LADY
Αποτελεί ποικιλία πολυδιαφημισμένη διεθνώς, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε πάταγο 5-8 χρόνια πριν. Η επιλογή της έγινε στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε από μεμονωμένες εισαγωγές δενδρυλλίων σε πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας προ πενταετίας, δίχως πρώτα να ερευνηθούν οι ιδιαιτερότητες της ποικιλίας και οι απαιτήσεις της. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και διάρκεια συντήρησης πολύ καλή, όπως και η Fugi Kiku 8, κατά ένα μήνα, όμως, πιο όψιμη. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι πάρα πολύ μικρή με όχι ιδιαίτερα δυναμική αύξηση στις νέες δενδροφυτεύσεις.

5. BRAEBURN
Ποικιλία πολύ γνωστή στην Ευρώπη και όχι μόνο για τα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα λόγω της μη ελκυστικής εμφάνισης του καρπού. Χαρακτηριστικό που αποτελεί, ίσως, το κυριότερο κριτήριο επιλογής του Έλληνα καταναλωτή.

6. GRANNY SMITH
Το ξινόμηλο αποτελεί τη φτωχομάνα μεταξύ των ποικιλιών μηλιάς. Παραγωγική ποικιλία που καλλιεργείται σ’ όλες σχεδόν τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με τιμές παραγωγού που κυμαίνονται κάθε χρόνο από 0,25-0,35 €/kgr. Λόγω της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί από τη ρωσική αγορά η εν λόγω ποικιλία έχει αυξητικές τάσεις όσον αφορά τις δενδροφυτεύσεις.

7. GOLDEN DELICIOUS
Στους καταναλωτές η ποικιλία είναι γνωστή ως «μπανανόμηλο», λόγω του χαρακτηριστικού αρώματος, του χρώματος και της ευχάριστης γεύσης και υφής του καρπού. Σχετικά δύσκολη ποικιλία κατά την καλλιέργειά της λόγω της ευπάθειας του καρπού στους χειρισμούς κατά την συγκομιδή, της ευαισθησίας σε φυσιολογικές ανωμαλίες και των ιδιαιτεροτήτων στην προσαρμοστικότητα στα διάφορα μικροκλίματα. Η ελληνική παραγωγή άρχισε από πολύ παλιά με την ποικιλία Golden Del., τα τελευταία 15 χρόνια όμως προτιμάται ο κλώνος Golden Smooth, λόγω της αντοχής του στη σκουριά. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι σχετικά μικρή λόγω της επικράτησης των Red Del., αν και στην Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση.
 

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

/
01.10.2019 12:55

Η παραγωγή είναι πολύ καλή όσον αφορά την ποιότητα κυρίως, ενώ και τα πρώτα δείγματα των τιμών είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα πιο ποιοτικά φιστίκια φθάνουν το 1,20 ευρώ το κιλό.

/
26.09.2019 13:46

Καλή ποιότητα, μειωμένη ποσότητα και παραγωγή και βελτιωμένη τιμή σε σχέση με πέρυσι, είναι η εικόνα για τα πρώτα φιστίκια που βγαίνουν στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη.

/
09.09.2019 13:03

Γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα φιστίκια από τα κτήματα στον Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, και μετά από κάποιες μέρες που θα λιαστούν και θα ξεραθούν, θα γίνει και το αλώνισμα.

Ευφυής Γεωργία: Η γεωργία ενισχύεται… αλλά πόσο;

28.05.2019 13:00


Η σύγχρονη ψηφιακή γεωργική τεχνολογία είναι πλέον πραγματικότητα και σίγουρα δίνει νέες δυνατότητες στην οργάνωση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, με οφέλη για όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον καταναλωτή, το περιβάλλον, αλλά και την επιστημονική έρευνα. Ας δούμε παρακάτω πως ορίζεται στη θεωρία η ευφυής γεωργία.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

26.09.2019 12:04


Λίγους μήνες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύντομο οδοιπορικό στη Βόρεια Μακεδονία, όπως επιτάσσει η συμφωνία των Πρεσπών να αποκαλούμε από τούδε και στο εξής τη γειτονική μας χώρα, δηλαδή τα Σκόπια, όπως έχουμε μάθει τόσα χρόνια να την αποκαλούμε εμείς...
Με αυτήν την λογική, ας αφήσουμε στον τίτλο του ρεπορτάζ το «παλιό όνομα» της γειτονικής μας χώρας και ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, με σκοπό να δούμε από κοντά πώς είναι τα πράγματα εκεί - και κυρίως, τι εικόνα παρουσιάζει ο Κλάδος των φρέσκων φρούτων λαχανικών. Ελάτε λοιπόν να δούμε μαζί, «τις ευκαιρίες και τα προβλήματα» της γειτονικής μας χώρας.

Πορεία προϊόντων

Οι νέες ποικιλίες μήλων στην Ελλάδα
/
01.10.2005 00:00

Την ελληνική παραγωγή μήλων χαρακτηρίζει το μονοποικιλιακό ενδιαφέρον του Έλληνα καλλιεργητή στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή όταν ακούει τη λέξη μήλο είναι το κόκκινο χρώμα, μια νοοτροπία, όμως, που πρέπει να αλλάξει. Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εμπορίας μήλων θέση έχουν όλες οι ποικιλίες, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, η αγορά της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας κλπ. δεν απορροφά κόκκινα μήλα Red Delicious, παρά μόνο Fugi, Braeburn, Golden, Gala, Jonagold κ.α. Τις ποικιλίες αυτές δεν τις χαρακτηρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα αλλά η εξαιρετική γεύση και η αντοχή των καρπών στη συντήρηση και στο ράφι των S/M (shelf life). Κατά συνέπεια, τα κριτήρια επιλογής μιας ποικιλίας μήλου είναι πολυσύνθετα και επηρεάζονται από παράγοντες της αγοράς αλλά και από τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας ποικιλίας.
Η σύγχρονη εμπορία μήλου αναζητά λύσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο την ιδεατή θεωρία ενός καλοσχηματισμένου σκούρου κόκκινου χρώματος φρούτου που διαθέτει μόνον εμφάνιση, αλλά μια γκάμα μήλων που θα προσφέρουν στον καταναλωτή ένα συνδυασμό εμφάνισης, γεύσης, αντοχής και φυσικά επιλογές ώστε να γεύεται και να συγκρίνει διαφορετικές μορφές του φρούτου (ποικιλίες) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ας δούμε, όμως, πως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τη σύνθεση των ποικιλιών και ειδικότερα όσον αφορά τις λεγόμενες νέες ποικιλίες μήλων:

1. RED CHIEF
Ανήκει στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Επικράτησε στις φυτεύσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές ποικιλίες Starking, Starkimson, Imperial κ.α. Ευρέως διαδεδομένη ποικιλία σ’ όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, όπως Καστοριά, Ημαθία, Πέλλα, Λάρισα και Μαγνησία. Κατά καιρούς λαμβάνει καλές τιμές παραγωγού ανάλογα με την ποιότητα του καρπού και την περιοχή παραγωγής. Στο ενδεχόμενο, όμως, ταυτόχρονης καλής παραγωγής όλων των περιοχών (δίχως ζημιές από θεομηνίες) η τιμή παραγωγού θα πέσει πολύ χαμηλά.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέοι κλώνοι Red Delicious με εξίσου πολύ καλή γεύση και εμφάνιση καρπού όπως η Superchief , Saudidge®, Red cop®, Red Kau® κ.α.

2. GALA
Ομάδα ποικιλιών με αρκετά καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνονται οι ποικιλίες Mondial Gala, Royal Gala, Galaxy, Schniga®, Brookfield® Gala. Καλλιεργούνται, κυρίως, στην πεδινή ζώνη των νομών Ημαθίας και Πέλλας (Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια) λόγω του γεγονότος ότι συγκομίζονται κατά το μήνα Αύγουστο και έτσι λαμβάνουν αρκετά καλές τιμές παραγωγού.
Οι πρώτες τρεις ποικιλίες είναι αυτές που καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς να διαθέτουν, όμως, τόσο καλή εμφάνιση καρπού όσον αφορά τη διάταξη του κόκκινου χρώματος στην επιφάνεια του μήλου.
Οι νεότερες ποικιλίες Schniga & Brookfield είναι αυτές που επιλέγονται πλέον στις επαναφυτεύσεις λόγω της ελκυστικότερης εμφάνισής τους.


3. FUGI

Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη διάρκεια συντήρησης του καρπού και η προσαρμοστικότητα των ποικιλιών σε διάφορα μικροκλίματα είναι μερικές από τις ιδιαιτερότητες της ομάδας Fugi. Οι παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες Red Fugi, Nagafu 6-12 κλπ. δεν χαρακτηρίζονται από την ελκυστική εμφάνιση του καρπού. Η Fugi Kiku 8 ήρθε να προσθέσει την εμφάνιση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών της ομάδας ποικιλιών Fugi. Η συγκομιδή γίνεται 5-10 μέρες πριν την ποικιλία Granny Smith (αρχές Οκτώβρη) στην πεδινή ζώνη και οι καρποί συντηρούνται το λιγότερο μέχρι το Πάσχα σε απλά ψυγεία. Η παραγωγή είναι διάσπαρτη στους μηλοπαραγωγικούς νομούς και τα κριτήρια εγκατάστασής της είναι αυστηρά.

4. PINK LADY
Αποτελεί ποικιλία πολυδιαφημισμένη διεθνώς, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε πάταγο 5-8 χρόνια πριν. Η επιλογή της έγινε στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε από μεμονωμένες εισαγωγές δενδρυλλίων σε πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας προ πενταετίας, δίχως πρώτα να ερευνηθούν οι ιδιαιτερότητες της ποικιλίας και οι απαιτήσεις της. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και διάρκεια συντήρησης πολύ καλή, όπως και η Fugi Kiku 8, κατά ένα μήνα, όμως, πιο όψιμη. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι πάρα πολύ μικρή με όχι ιδιαίτερα δυναμική αύξηση στις νέες δενδροφυτεύσεις.

5. BRAEBURN
Ποικιλία πολύ γνωστή στην Ευρώπη και όχι μόνο για τα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα λόγω της μη ελκυστικής εμφάνισης του καρπού. Χαρακτηριστικό που αποτελεί, ίσως, το κυριότερο κριτήριο επιλογής του Έλληνα καταναλωτή.

6. GRANNY SMITH
Το ξινόμηλο αποτελεί τη φτωχομάνα μεταξύ των ποικιλιών μηλιάς. Παραγωγική ποικιλία που καλλιεργείται σ’ όλες σχεδόν τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με τιμές παραγωγού που κυμαίνονται κάθε χρόνο από 0,25-0,35 €/kgr. Λόγω της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί από τη ρωσική αγορά η εν λόγω ποικιλία έχει αυξητικές τάσεις όσον αφορά τις δενδροφυτεύσεις.

7. GOLDEN DELICIOUS
Στους καταναλωτές η ποικιλία είναι γνωστή ως «μπανανόμηλο», λόγω του χαρακτηριστικού αρώματος, του χρώματος και της ευχάριστης γεύσης και υφής του καρπού. Σχετικά δύσκολη ποικιλία κατά την καλλιέργειά της λόγω της ευπάθειας του καρπού στους χειρισμούς κατά την συγκομιδή, της ευαισθησίας σε φυσιολογικές ανωμαλίες και των ιδιαιτεροτήτων στην προσαρμοστικότητα στα διάφορα μικροκλίματα. Η ελληνική παραγωγή άρχισε από πολύ παλιά με την ποικιλία Golden Del., τα τελευταία 15 χρόνια όμως προτιμάται ο κλώνος Golden Smooth, λόγω της αντοχής του στη σκουριά. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι σχετικά μικρή λόγω της επικράτησης των Red Del., αν και στην Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση.
 

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

Καλαμάτα: Αλωνίζονται τα πρώτα φιστίκια στον Μπουρνιά
Πορεία προϊόντων / 01.10.2019 12:55
Λίγα φιστίκια με καλή τιμή βγαίνουν αυτές τις ημέρες σε Μπουρνιά και Μεσσήνη
Πορεία προϊόντων / 26.09.2019 13:46
Δυσοίωνο το μέλλον της καλλιέργειας φιστικιού
Πορεία προϊόντων / 09.09.2019 13:03
Ιούνιος 2018
Αρχική
Περιοδικό
Οδηγοί
Τιμές
Νομοθεσία
Στατιστικά
Η εταιρεία
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Copyright
Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future