Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
Αθήνα
+10...+16° C

Πορεία προϊόντων

Οι νέες ποικιλίες μήλων στην Ελλάδα
/
01.10.2005 00:00

Την ελληνική παραγωγή μήλων χαρακτηρίζει το μονοποικιλιακό ενδιαφέρον του Έλληνα καλλιεργητή στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή όταν ακούει τη λέξη μήλο είναι το κόκκινο χρώμα, μια νοοτροπία, όμως, που πρέπει να αλλάξει. Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εμπορίας μήλων θέση έχουν όλες οι ποικιλίες, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, η αγορά της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας κλπ. δεν απορροφά κόκκινα μήλα Red Delicious, παρά μόνο Fugi, Braeburn, Golden, Gala, Jonagold κ.α. Τις ποικιλίες αυτές δεν τις χαρακτηρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα αλλά η εξαιρετική γεύση και η αντοχή των καρπών στη συντήρηση και στο ράφι των S/M (shelf life). Κατά συνέπεια, τα κριτήρια επιλογής μιας ποικιλίας μήλου είναι πολυσύνθετα και επηρεάζονται από παράγοντες της αγοράς αλλά και από τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας ποικιλίας.
Η σύγχρονη εμπορία μήλου αναζητά λύσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο την ιδεατή θεωρία ενός καλοσχηματισμένου σκούρου κόκκινου χρώματος φρούτου που διαθέτει μόνον εμφάνιση, αλλά μια γκάμα μήλων που θα προσφέρουν στον καταναλωτή ένα συνδυασμό εμφάνισης, γεύσης, αντοχής και φυσικά επιλογές ώστε να γεύεται και να συγκρίνει διαφορετικές μορφές του φρούτου (ποικιλίες) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ας δούμε, όμως, πως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τη σύνθεση των ποικιλιών και ειδικότερα όσον αφορά τις λεγόμενες νέες ποικιλίες μήλων:

1. RED CHIEF
Ανήκει στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Επικράτησε στις φυτεύσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές ποικιλίες Starking, Starkimson, Imperial κ.α. Ευρέως διαδεδομένη ποικιλία σ’ όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, όπως Καστοριά, Ημαθία, Πέλλα, Λάρισα και Μαγνησία. Κατά καιρούς λαμβάνει καλές τιμές παραγωγού ανάλογα με την ποιότητα του καρπού και την περιοχή παραγωγής. Στο ενδεχόμενο, όμως, ταυτόχρονης καλής παραγωγής όλων των περιοχών (δίχως ζημιές από θεομηνίες) η τιμή παραγωγού θα πέσει πολύ χαμηλά.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέοι κλώνοι Red Delicious με εξίσου πολύ καλή γεύση και εμφάνιση καρπού όπως η Superchief , Saudidge®, Red cop®, Red Kau® κ.α.

2. GALA
Ομάδα ποικιλιών με αρκετά καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνονται οι ποικιλίες Mondial Gala, Royal Gala, Galaxy, Schniga®, Brookfield® Gala. Καλλιεργούνται, κυρίως, στην πεδινή ζώνη των νομών Ημαθίας και Πέλλας (Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια) λόγω του γεγονότος ότι συγκομίζονται κατά το μήνα Αύγουστο και έτσι λαμβάνουν αρκετά καλές τιμές παραγωγού.
Οι πρώτες τρεις ποικιλίες είναι αυτές που καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς να διαθέτουν, όμως, τόσο καλή εμφάνιση καρπού όσον αφορά τη διάταξη του κόκκινου χρώματος στην επιφάνεια του μήλου.
Οι νεότερες ποικιλίες Schniga & Brookfield είναι αυτές που επιλέγονται πλέον στις επαναφυτεύσεις λόγω της ελκυστικότερης εμφάνισής τους.


3. FUGI

Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη διάρκεια συντήρησης του καρπού και η προσαρμοστικότητα των ποικιλιών σε διάφορα μικροκλίματα είναι μερικές από τις ιδιαιτερότητες της ομάδας Fugi. Οι παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες Red Fugi, Nagafu 6-12 κλπ. δεν χαρακτηρίζονται από την ελκυστική εμφάνιση του καρπού. Η Fugi Kiku 8 ήρθε να προσθέσει την εμφάνιση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών της ομάδας ποικιλιών Fugi. Η συγκομιδή γίνεται 5-10 μέρες πριν την ποικιλία Granny Smith (αρχές Οκτώβρη) στην πεδινή ζώνη και οι καρποί συντηρούνται το λιγότερο μέχρι το Πάσχα σε απλά ψυγεία. Η παραγωγή είναι διάσπαρτη στους μηλοπαραγωγικούς νομούς και τα κριτήρια εγκατάστασής της είναι αυστηρά.

4. PINK LADY
Αποτελεί ποικιλία πολυδιαφημισμένη διεθνώς, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε πάταγο 5-8 χρόνια πριν. Η επιλογή της έγινε στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε από μεμονωμένες εισαγωγές δενδρυλλίων σε πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας προ πενταετίας, δίχως πρώτα να ερευνηθούν οι ιδιαιτερότητες της ποικιλίας και οι απαιτήσεις της. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και διάρκεια συντήρησης πολύ καλή, όπως και η Fugi Kiku 8, κατά ένα μήνα, όμως, πιο όψιμη. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι πάρα πολύ μικρή με όχι ιδιαίτερα δυναμική αύξηση στις νέες δενδροφυτεύσεις.

5. BRAEBURN
Ποικιλία πολύ γνωστή στην Ευρώπη και όχι μόνο για τα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα λόγω της μη ελκυστικής εμφάνισης του καρπού. Χαρακτηριστικό που αποτελεί, ίσως, το κυριότερο κριτήριο επιλογής του Έλληνα καταναλωτή.

6. GRANNY SMITH
Το ξινόμηλο αποτελεί τη φτωχομάνα μεταξύ των ποικιλιών μηλιάς. Παραγωγική ποικιλία που καλλιεργείται σ’ όλες σχεδόν τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με τιμές παραγωγού που κυμαίνονται κάθε χρόνο από 0,25-0,35 €/kgr. Λόγω της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί από τη ρωσική αγορά η εν λόγω ποικιλία έχει αυξητικές τάσεις όσον αφορά τις δενδροφυτεύσεις.

7. GOLDEN DELICIOUS
Στους καταναλωτές η ποικιλία είναι γνωστή ως «μπανανόμηλο», λόγω του χαρακτηριστικού αρώματος, του χρώματος και της ευχάριστης γεύσης και υφής του καρπού. Σχετικά δύσκολη ποικιλία κατά την καλλιέργειά της λόγω της ευπάθειας του καρπού στους χειρισμούς κατά την συγκομιδή, της ευαισθησίας σε φυσιολογικές ανωμαλίες και των ιδιαιτεροτήτων στην προσαρμοστικότητα στα διάφορα μικροκλίματα. Η ελληνική παραγωγή άρχισε από πολύ παλιά με την ποικιλία Golden Del., τα τελευταία 15 χρόνια όμως προτιμάται ο κλώνος Golden Smooth, λόγω της αντοχής του στη σκουριά. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι σχετικά μικρή λόγω της επικράτησης των Red Del., αν και στην Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση.
 

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

/
29.11.2018 09:46

Σημαντική εξέλιξη για πολλούς παραγωγούς σταφίδας στην Ηλεία, αποτελεί η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για παράταση μέχρι 31 Ιανουαρίου της προθεσμίας παράδοσης της ξερής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

/
25.07.2018 16:01

Το περ/κο κέντρο προστασίας φυτών, ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Βόλου απέστειλε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για το καρπούζι και το αγγούρι.

/
24.07.2018 13:14

Τα περ/κά κέντρα προστασίας φυτών, ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Ηρακλείου και Ναυπλίου απέστειλαν τεχνικά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων για το αμπέλι, τα μηλοειδή και την καρυδιά.

FRESKON GREECE: Επιτυχημένη η ελληνική συμμετοχή στη δέκατη Fruit Attraction

04.12.2018 12:01


Εμφανώς πιο δυναμική από πέρυσι ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ελληνική παρουσία στην Έκθεση Fruit Attraction στη Μαδρίτη, μέσω του σχήματος Freskon Greece, με τον αριθμό των εταιρειών να είναι αυξημένος και να φέρνουν πίσω μαζί τους νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Φράουλα: Ξεκίνησε η συγκομιδή!

04.12.2018 12:08


Η νέα καλλιεργητική περίοδος στις φράουλες έχει αρχίσει να μας δίνει τους πρώτους καρπούς εδώ και ένα μήνα περίπου, ενώ κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων θα αρχίσει η συγκομιδή και από τη βασική ποικιλία, την camarosa.

Πορεία προϊόντων

Οι νέες ποικιλίες μήλων στην Ελλάδα
/
01.10.2005 00:00

Την ελληνική παραγωγή μήλων χαρακτηρίζει το μονοποικιλιακό ενδιαφέρον του Έλληνα καλλιεργητή στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή όταν ακούει τη λέξη μήλο είναι το κόκκινο χρώμα, μια νοοτροπία, όμως, που πρέπει να αλλάξει. Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εμπορίας μήλων θέση έχουν όλες οι ποικιλίες, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, η αγορά της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας κλπ. δεν απορροφά κόκκινα μήλα Red Delicious, παρά μόνο Fugi, Braeburn, Golden, Gala, Jonagold κ.α. Τις ποικιλίες αυτές δεν τις χαρακτηρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα αλλά η εξαιρετική γεύση και η αντοχή των καρπών στη συντήρηση και στο ράφι των S/M (shelf life). Κατά συνέπεια, τα κριτήρια επιλογής μιας ποικιλίας μήλου είναι πολυσύνθετα και επηρεάζονται από παράγοντες της αγοράς αλλά και από τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας ποικιλίας.
Η σύγχρονη εμπορία μήλου αναζητά λύσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο την ιδεατή θεωρία ενός καλοσχηματισμένου σκούρου κόκκινου χρώματος φρούτου που διαθέτει μόνον εμφάνιση, αλλά μια γκάμα μήλων που θα προσφέρουν στον καταναλωτή ένα συνδυασμό εμφάνισης, γεύσης, αντοχής και φυσικά επιλογές ώστε να γεύεται και να συγκρίνει διαφορετικές μορφές του φρούτου (ποικιλίες) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ας δούμε, όμως, πως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τη σύνθεση των ποικιλιών και ειδικότερα όσον αφορά τις λεγόμενες νέες ποικιλίες μήλων:

1. RED CHIEF
Ανήκει στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious. Επικράτησε στις φυτεύσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές ποικιλίες Starking, Starkimson, Imperial κ.α. Ευρέως διαδεδομένη ποικιλία σ’ όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, όπως Καστοριά, Ημαθία, Πέλλα, Λάρισα και Μαγνησία. Κατά καιρούς λαμβάνει καλές τιμές παραγωγού ανάλογα με την ποιότητα του καρπού και την περιοχή παραγωγής. Στο ενδεχόμενο, όμως, ταυτόχρονης καλής παραγωγής όλων των περιοχών (δίχως ζημιές από θεομηνίες) η τιμή παραγωγού θα πέσει πολύ χαμηλά.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέοι κλώνοι Red Delicious με εξίσου πολύ καλή γεύση και εμφάνιση καρπού όπως η Superchief , Saudidge®, Red cop®, Red Kau® κ.α.

2. GALA
Ομάδα ποικιλιών με αρκετά καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνονται οι ποικιλίες Mondial Gala, Royal Gala, Galaxy, Schniga®, Brookfield® Gala. Καλλιεργούνται, κυρίως, στην πεδινή ζώνη των νομών Ημαθίας και Πέλλας (Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια) λόγω του γεγονότος ότι συγκομίζονται κατά το μήνα Αύγουστο και έτσι λαμβάνουν αρκετά καλές τιμές παραγωγού.
Οι πρώτες τρεις ποικιλίες είναι αυτές που καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς να διαθέτουν, όμως, τόσο καλή εμφάνιση καρπού όσον αφορά τη διάταξη του κόκκινου χρώματος στην επιφάνεια του μήλου.
Οι νεότερες ποικιλίες Schniga & Brookfield είναι αυτές που επιλέγονται πλέον στις επαναφυτεύσεις λόγω της ελκυστικότερης εμφάνισής τους.


3. FUGI

Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη διάρκεια συντήρησης του καρπού και η προσαρμοστικότητα των ποικιλιών σε διάφορα μικροκλίματα είναι μερικές από τις ιδιαιτερότητες της ομάδας Fugi. Οι παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες Red Fugi, Nagafu 6-12 κλπ. δεν χαρακτηρίζονται από την ελκυστική εμφάνιση του καρπού. Η Fugi Kiku 8 ήρθε να προσθέσει την εμφάνιση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών της ομάδας ποικιλιών Fugi. Η συγκομιδή γίνεται 5-10 μέρες πριν την ποικιλία Granny Smith (αρχές Οκτώβρη) στην πεδινή ζώνη και οι καρποί συντηρούνται το λιγότερο μέχρι το Πάσχα σε απλά ψυγεία. Η παραγωγή είναι διάσπαρτη στους μηλοπαραγωγικούς νομούς και τα κριτήρια εγκατάστασής της είναι αυστηρά.

4. PINK LADY
Αποτελεί ποικιλία πολυδιαφημισμένη διεθνώς, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε πάταγο 5-8 χρόνια πριν. Η επιλογή της έγινε στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε από μεμονωμένες εισαγωγές δενδρυλλίων σε πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας προ πενταετίας, δίχως πρώτα να ερευνηθούν οι ιδιαιτερότητες της ποικιλίας και οι απαιτήσεις της. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και διάρκεια συντήρησης πολύ καλή, όπως και η Fugi Kiku 8, κατά ένα μήνα, όμως, πιο όψιμη. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι πάρα πολύ μικρή με όχι ιδιαίτερα δυναμική αύξηση στις νέες δενδροφυτεύσεις.

5. BRAEBURN
Ποικιλία πολύ γνωστή στην Ευρώπη και όχι μόνο για τα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα λόγω της μη ελκυστικής εμφάνισης του καρπού. Χαρακτηριστικό που αποτελεί, ίσως, το κυριότερο κριτήριο επιλογής του Έλληνα καταναλωτή.

6. GRANNY SMITH
Το ξινόμηλο αποτελεί τη φτωχομάνα μεταξύ των ποικιλιών μηλιάς. Παραγωγική ποικιλία που καλλιεργείται σ’ όλες σχεδόν τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με τιμές παραγωγού που κυμαίνονται κάθε χρόνο από 0,25-0,35 €/kgr. Λόγω της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί από τη ρωσική αγορά η εν λόγω ποικιλία έχει αυξητικές τάσεις όσον αφορά τις δενδροφυτεύσεις.

7. GOLDEN DELICIOUS
Στους καταναλωτές η ποικιλία είναι γνωστή ως «μπανανόμηλο», λόγω του χαρακτηριστικού αρώματος, του χρώματος και της ευχάριστης γεύσης και υφής του καρπού. Σχετικά δύσκολη ποικιλία κατά την καλλιέργειά της λόγω της ευπάθειας του καρπού στους χειρισμούς κατά την συγκομιδή, της ευαισθησίας σε φυσιολογικές ανωμαλίες και των ιδιαιτεροτήτων στην προσαρμοστικότητα στα διάφορα μικροκλίματα. Η ελληνική παραγωγή άρχισε από πολύ παλιά με την ποικιλία Golden Del., τα τελευταία 15 χρόνια όμως προτιμάται ο κλώνος Golden Smooth, λόγω της αντοχής του στη σκουριά. Η παραγωγή πανελλαδικά είναι σχετικά μικρή λόγω της επικράτησης των Red Del., αν και στην Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση.
 

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

Μέχρι 31 Γενάρη μπορούν να παραδώσουν οι παραγωγοί την ξερή σταφίδα
Πορεία προϊόντων / 29.11.2018 09:46
Τεχνικό δελτίο για τo πεπόνι, το καρπούζι και το αγγούρι
Πορεία προϊόντων / 25.07.2018 16:01
Τεχνικό δελτίο για το αμπέλι, τα μηλοειδή και την καρυδιά
Πορεία προϊόντων / 24.07.2018 13:14
Ιούνιος 2018
Αρχική
Περιοδικό
Οδηγοί
Τιμές
Νομοθεσία
Στατιστικά
Η εταιρεία
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Copyright
Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future