Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
Αθήνα
+10...+16° C

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Κ.Α.Α.: «Οι φήμες περί πώλησης της Λαχαναγοράς είναι παντελώς αβάσιμες»
/
04.05.2018 10:22


Κύριε Μυτιληνάκη, το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι φήμες ότι επίκειται η πώληση της Λαχαναγοράς της Αθήνας. Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε έχουν κατατεθεί και συγκεκριμένες προτάσεις από διάφορους επενδυτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι αγορές κάθε τύπου –χρηματοοικονομικών προϊόντων, ακινήτων και εμπορευμάτων- είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε φήμες, είτε αυτές έχουν βάση είτε όχι. Μάλιστα, πολλές φορές οι φήμες, κυρίως αυτές που δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα έχουν ιδιοτελείς στοχεύσεις, προς όφελος αυτών που τις διακινούν, εις βάρος των πολλών.
Όσον αφορά τη Λαχαναγορά της Αθήνας, αυτή είναι αναπόσπαστο οργανικό τμήμα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας που εκτός της ΚΑΑ (Λαχαναγορά, Νέα Κρεαταγορά, Αγορά του Καταναλωτή) λειτουργεί την Λαχαναγορά της Πάτρας καθώς και 10 ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα, ενώ, εντός τριμήνου ολοκληρώνεται και η ιχθυόσκαλα του Βόλου, οπότε οι ιχθυόσκαλες γίνονται 11. Ως εκ τούτου Λαχαναγορά της Αθήνας σαν μεμονωμένη οντότητα δεν υφίσταται.
Με το πρώτο σκέλος της απάντησης νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι οι φήμες περί πώλησης της Λαχαναγοράς είναι παντελώς αβάσιμες. Σχετικά με τις πληροφορίες για κατάθεση προτάσεων από «επενδυτές», εγώ τουλάχιστον δεν έχω υπ’όψιν μου καμία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον μέτοχο. Όλα τα άλλα είναι «να ‘χαμε να λέγαμε»  

Παρά ταύτα το πιο πιθανόν είναι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, να πουληθεί ο ΟΚΑΑ. Σε με τέτοια περίπτωση πρέπει να υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, και πρέπει να είναι αυτές; Σας ρωτάω αυτό καθώς έχετε πολύχρονη πείρα από τον τρόπο λειτουργίας αλλά και διοίκησης της αγοράς, και η γνώμη σας έχει την δική της βαρύτητα.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είναι το πιο πιθανό να πωληθεί ο ΟΚΑΑ. Τώρα αν το απώτερο μέλλον το τοποθετούμε σε 40 ή 50 χρόνια δεν είμαι σε θέση να κάνω εκτίμηση.
Στην δική μου αντίληψη, ο ΟΚΑΑ είναι μία πολύτιμη δημόσια δομή, μέσω της οποίας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων διακινεί προϊόντα, κυρίως Ελλήνων παραγωγών, από όλες τις παραγωγικές ζώνες της χώρας και εφοδιάζει σε καθημερινή βάση τους Έλληνες καταναλωτές.
Η εμπειρία 50 και πλέον ετών λειτουργίας της Αγοράς υπό το καθεστώς της Δημόσιας επιχείρησης αποδεικνύει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του μοντέλου. Βέβαια, προφανώς χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών και εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Αγοράς, όμως, θεωρώ  ότι ο Δημόσιος χαρακτήρας της, είναι αυτός που εγγυάται την ασφάλεια στη λειτουργία της αλυσίδας τροφής που υπηρετεί, ενώ ακόμα, ο Δημόσιος χαρακτήρας αγορών τέτοιου τύπου αποτελεί τόσο διεθνές, όσο και ευρωπαϊκό παράδειγμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η λειτουργία της Αγοράς απαιτεί την διαρκή συνεννόηση μεταξύ Διοίκησης και Επιχειρήσεων ούτως ώστε να διατηρηθεί η αδιατάρακτη λειτουργία της εξυπηρέτησης της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι επιχειρήσεις εντός του Οργανισμού, προς όφελος του ίδιου του Οργανισμού, των επιχειρήσεων, των παραγωγών και του τελικού καταναλωτή.

Κοντά σε όλα αυτά υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι είναι καλό να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη λαχαναγορά. Πως σχολιάζετε αυτές τις απόψεις;
Πρώτα απ’ όλα, το να δημιουργηθεί μία νέα σύγχρονη λαχαναγορά δεν είναι αντίλογος, είναι επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα της Διοίκησης. Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει σαν Διοίκηση δημόσια την απόφασή μας να πάμε για την «αγορά του 2050» και ήδη έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Προβλέπεται η κατασκευή ψυκτικών χώρων, βοηθητικών μέσων συσκευασίας (μικροσυσκευασία), συστημάτων logistics και αναβάθμιση του συνόλου των υποδομών με οπτικές ίνες, συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας-στάθμευσης, ενεργειακή αναβάθμιση και νέους χώρους διοίκησης. Τα έργα βρίσκονται σε ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης και πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν οι μελέτες.
Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει την προεργασία μαζί με το ΕΜΠ, για να προχωρήσουμε σε συνεργασία, τη μελέτη της συνολικής ανάπλασης της ΚΑΑ. Ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει όλες τις διεθνείς, σύγχρονες, καλές πρακτικές άλλων αγορών, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία αγορά ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Η ανάπλαση της αγοράς θα γίνει εν λειτουργία, είναι υψηλού κόστους και θα αποτελέσει υπόδειγμα αγορών σε διεθνές επίπεδο, ενώ τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην αγορά, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές θα είναι προφανώς πολύπλευρα και σημαντικά.

Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα τώρα τελευταία. Αναφέρουμε στο θέμα των AGROLOGISTICS. Ποια είναι ακριβώς τα σχέδια σας πάνω σε αυτό;
Η χώρα είναι γνωστό ότι στερείται υποδομών. Στο νέο Αναπτυξιακό σχεδιασμό είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στον Αγροδιατροφικό τομέα που είναι άλλωστε και το επιχειρησιακό αντικείμενο του Οργανισμού. Υπάρχει μια κοινή προσπάθεια μεταξύ ΟΚΑΑ και ΚΑΘ προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το πρώτο ουσιαστικά agrologistic στη χώρα. Έτσι όπως το έχουμε προδιαγράψει θα αφορά μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, και ιδιαίτερα όσους χρειάζονται αλυσίδα ψύξης.
Το agrologistic θα προσφέρει σε παραγωγούς και επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τυποποίησης, αποθήκευσης, διακίνησης, εισαγωγών και εξαγωγών και στόχο έχει την αύξηση της παραγωγής και την διεύρυνση της με νέους τομείς, την δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας για μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Ο χώρος που έχει επιλεγεί να γίνει το agrologistic είναι σε κομβικό σημείο στρατηγικής σημασίας και εξυπηρετεί τις παραγωγικές ζώνες και τις επιχειρήσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΚΑΑ συμμετέχει σε πάρα πολλές εκθέσεις τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από αυτές την προσπάθεια και σε τι αποσκοπείτε;
Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΟΚΑΑ αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της Διοίκησης. Θέλουμε να εντάξουμε την εξαγωγή σαν σταθερή και μόνιμη επιχειρηματική δραστηριότητα των εγκατεστημένων στον Οργανισμό επιχειρήσεων. Να σημειώσω εδώ ότι η συμμετοχή του ΟΚΑΑ με 2 περίπτερα (1 Φρούτα-Λαχανικά και 1 Αλιεία) και 10 επιχειρήσεις στην πρόσφατη Food Expo ήταν εντυπωσιακή. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι θετικά και ο στόχος είναι η εξαγωγική δραστηριότητα να αποκτήσει ένταση και μόνιμο χαρακτήρα σαν στοιχείο ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας.

Κοντά σε αυτά παρατηρούμε ότι ο οργανισμός έχει συνάψει και ορισμένες συνεργασίες με άλλες λαχαναγορές και οργανισμούς. Ποιες είναι αυτές, και πως μπορεί να ωφεληθεί ο ΟΚΚΑ από αυτές τις συνεργασίες;
Ο ΟΚΑΑ υπέγραψε το Νοέμβριο στην Αθήνα μνημόνιο συνεργασίας με το δίκτυο των Ιταλικών αγορών ITALMERCATI. Το μνημόνιο περιλαμβάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ίδρυσης και λειτουργίας χονδρεμπορικών αγορών, την από κοινού ανάληψη έργων ίδρυσης νέων αγορών σε διεθνές επίπεδο, την διευκόλυνση ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των αγορών μας, την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων κ.α. Να σας ενημερώσω ακόμα, πως βρισκόμαστε σε συζήτηση και με άλλες κορυφαίες αγορές της Ευρώπης για συμφωνία με αντίστοιχο περιεχόμενο και για να αναγνωριστεί ο ρόλος των αγορών στην Ευρώπη.

Τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;
Για το επόμενο διάστημα κύριος στόχος είναι η υλοποίηση των προαναφερθέντων σχεδίων. Αντίπαλός μας είναι ο χρόνος.

Κλείνοντας θέλετε να προσθέστε κάτι άλλο;
Η χώρα άλλαξε σελίδα και πλέον το στοίχημα της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης είναι τα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Εμείς, ο ΟΚΑΑ και οι εγκατεστημένες σ’ αυτόν επιχειρήσεις, έχουμε το δικό μας ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.   

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

/
31.07.2020 11:36

Δραστική μείωση των χημικών εισροών επαγγέλλεται η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Kλάδο να απαντά πως όσα εξαγγέλλει η Κομισιόν είναι τουλάχιστον ανεδαφικά, αν όχι βλαπτικά για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

/
12.02.2020 09:29

Μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών βιώνουν φέτος οι φυτωριακές Επιχειρήσεις, καθώς μέχρι στιγμής οι φυτεύσεις φυλλοβόλων δένδρων είναι ελάχιστες - και αυτές που γίνονται αφορούν τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα αμύγδαλα.

/
28.05.2019 13:00

Η σύγχρονη ψηφιακή γεωργική τεχνολογία είναι πλέον πραγματικότητα και σίγουρα δίνει νέες δυνατότητες στην οργάνωση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, με οφέλη για όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον καταναλωτή, το περιβάλλον, αλλά και την επιστημονική έρευνα. Ας δούμε παρακάτω πως ορίζεται στη θεωρία η ευφυής γεωργία.

Στρατηγική της Ε.Ε. «Από το χωράφι στο πηρούνι»: Φιλόδοξη μεν, αμφιλεγόμενη δε

31.07.2020 11:36


Δραστική μείωση των χημικών εισροών επαγγέλλεται η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Kλάδο να απαντά πως όσα εξαγγέλλει η Κομισιόν είναι τουλάχιστον ανεδαφικά, αν όχι βλαπτικά για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Στο καλοκαίρι του κορονοϊού!

10.07.2020 14:16


«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα το ίδιο μένουν», λέει εκείνο το παλιό τραγουδάκι, αλλά όπως φαίνεται, ο στιχουργός του, δεν φανταζόταν ότι θα έρθει εκείνη η μέρα που θα αλλάξουν όλα στην κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων, και έτσι οι στίχοι αυτοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί σήμερα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Κ.Α.Α.: «Οι φήμες περί πώλησης της Λαχαναγοράς είναι παντελώς αβάσιμες»
/
04.05.2018 10:22


Κύριε Μυτιληνάκη, το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι φήμες ότι επίκειται η πώληση της Λαχαναγοράς της Αθήνας. Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε έχουν κατατεθεί και συγκεκριμένες προτάσεις από διάφορους επενδυτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι αγορές κάθε τύπου –χρηματοοικονομικών προϊόντων, ακινήτων και εμπορευμάτων- είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε φήμες, είτε αυτές έχουν βάση είτε όχι. Μάλιστα, πολλές φορές οι φήμες, κυρίως αυτές που δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα έχουν ιδιοτελείς στοχεύσεις, προς όφελος αυτών που τις διακινούν, εις βάρος των πολλών.
Όσον αφορά τη Λαχαναγορά της Αθήνας, αυτή είναι αναπόσπαστο οργανικό τμήμα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας που εκτός της ΚΑΑ (Λαχαναγορά, Νέα Κρεαταγορά, Αγορά του Καταναλωτή) λειτουργεί την Λαχαναγορά της Πάτρας καθώς και 10 ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα, ενώ, εντός τριμήνου ολοκληρώνεται και η ιχθυόσκαλα του Βόλου, οπότε οι ιχθυόσκαλες γίνονται 11. Ως εκ τούτου Λαχαναγορά της Αθήνας σαν μεμονωμένη οντότητα δεν υφίσταται.
Με το πρώτο σκέλος της απάντησης νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι οι φήμες περί πώλησης της Λαχαναγοράς είναι παντελώς αβάσιμες. Σχετικά με τις πληροφορίες για κατάθεση προτάσεων από «επενδυτές», εγώ τουλάχιστον δεν έχω υπ’όψιν μου καμία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον μέτοχο. Όλα τα άλλα είναι «να ‘χαμε να λέγαμε»  

Παρά ταύτα το πιο πιθανόν είναι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, να πουληθεί ο ΟΚΑΑ. Σε με τέτοια περίπτωση πρέπει να υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, και πρέπει να είναι αυτές; Σας ρωτάω αυτό καθώς έχετε πολύχρονη πείρα από τον τρόπο λειτουργίας αλλά και διοίκησης της αγοράς, και η γνώμη σας έχει την δική της βαρύτητα.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είναι το πιο πιθανό να πωληθεί ο ΟΚΑΑ. Τώρα αν το απώτερο μέλλον το τοποθετούμε σε 40 ή 50 χρόνια δεν είμαι σε θέση να κάνω εκτίμηση.
Στην δική μου αντίληψη, ο ΟΚΑΑ είναι μία πολύτιμη δημόσια δομή, μέσω της οποίας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων διακινεί προϊόντα, κυρίως Ελλήνων παραγωγών, από όλες τις παραγωγικές ζώνες της χώρας και εφοδιάζει σε καθημερινή βάση τους Έλληνες καταναλωτές.
Η εμπειρία 50 και πλέον ετών λειτουργίας της Αγοράς υπό το καθεστώς της Δημόσιας επιχείρησης αποδεικνύει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του μοντέλου. Βέβαια, προφανώς χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών και εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Αγοράς, όμως, θεωρώ  ότι ο Δημόσιος χαρακτήρας της, είναι αυτός που εγγυάται την ασφάλεια στη λειτουργία της αλυσίδας τροφής που υπηρετεί, ενώ ακόμα, ο Δημόσιος χαρακτήρας αγορών τέτοιου τύπου αποτελεί τόσο διεθνές, όσο και ευρωπαϊκό παράδειγμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η λειτουργία της Αγοράς απαιτεί την διαρκή συνεννόηση μεταξύ Διοίκησης και Επιχειρήσεων ούτως ώστε να διατηρηθεί η αδιατάρακτη λειτουργία της εξυπηρέτησης της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι επιχειρήσεις εντός του Οργανισμού, προς όφελος του ίδιου του Οργανισμού, των επιχειρήσεων, των παραγωγών και του τελικού καταναλωτή.

Κοντά σε όλα αυτά υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι είναι καλό να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη λαχαναγορά. Πως σχολιάζετε αυτές τις απόψεις;
Πρώτα απ’ όλα, το να δημιουργηθεί μία νέα σύγχρονη λαχαναγορά δεν είναι αντίλογος, είναι επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα της Διοίκησης. Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει σαν Διοίκηση δημόσια την απόφασή μας να πάμε για την «αγορά του 2050» και ήδη έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Προβλέπεται η κατασκευή ψυκτικών χώρων, βοηθητικών μέσων συσκευασίας (μικροσυσκευασία), συστημάτων logistics και αναβάθμιση του συνόλου των υποδομών με οπτικές ίνες, συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας-στάθμευσης, ενεργειακή αναβάθμιση και νέους χώρους διοίκησης. Τα έργα βρίσκονται σε ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης και πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν οι μελέτες.
Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει την προεργασία μαζί με το ΕΜΠ, για να προχωρήσουμε σε συνεργασία, τη μελέτη της συνολικής ανάπλασης της ΚΑΑ. Ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει όλες τις διεθνείς, σύγχρονες, καλές πρακτικές άλλων αγορών, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία αγορά ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Η ανάπλαση της αγοράς θα γίνει εν λειτουργία, είναι υψηλού κόστους και θα αποτελέσει υπόδειγμα αγορών σε διεθνές επίπεδο, ενώ τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην αγορά, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές θα είναι προφανώς πολύπλευρα και σημαντικά.

Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα τώρα τελευταία. Αναφέρουμε στο θέμα των AGROLOGISTICS. Ποια είναι ακριβώς τα σχέδια σας πάνω σε αυτό;
Η χώρα είναι γνωστό ότι στερείται υποδομών. Στο νέο Αναπτυξιακό σχεδιασμό είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στον Αγροδιατροφικό τομέα που είναι άλλωστε και το επιχειρησιακό αντικείμενο του Οργανισμού. Υπάρχει μια κοινή προσπάθεια μεταξύ ΟΚΑΑ και ΚΑΘ προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το πρώτο ουσιαστικά agrologistic στη χώρα. Έτσι όπως το έχουμε προδιαγράψει θα αφορά μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, και ιδιαίτερα όσους χρειάζονται αλυσίδα ψύξης.
Το agrologistic θα προσφέρει σε παραγωγούς και επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τυποποίησης, αποθήκευσης, διακίνησης, εισαγωγών και εξαγωγών και στόχο έχει την αύξηση της παραγωγής και την διεύρυνση της με νέους τομείς, την δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας για μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Ο χώρος που έχει επιλεγεί να γίνει το agrologistic είναι σε κομβικό σημείο στρατηγικής σημασίας και εξυπηρετεί τις παραγωγικές ζώνες και τις επιχειρήσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΚΑΑ συμμετέχει σε πάρα πολλές εκθέσεις τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από αυτές την προσπάθεια και σε τι αποσκοπείτε;
Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΟΚΑΑ αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της Διοίκησης. Θέλουμε να εντάξουμε την εξαγωγή σαν σταθερή και μόνιμη επιχειρηματική δραστηριότητα των εγκατεστημένων στον Οργανισμό επιχειρήσεων. Να σημειώσω εδώ ότι η συμμετοχή του ΟΚΑΑ με 2 περίπτερα (1 Φρούτα-Λαχανικά και 1 Αλιεία) και 10 επιχειρήσεις στην πρόσφατη Food Expo ήταν εντυπωσιακή. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι θετικά και ο στόχος είναι η εξαγωγική δραστηριότητα να αποκτήσει ένταση και μόνιμο χαρακτήρα σαν στοιχείο ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας.

Κοντά σε αυτά παρατηρούμε ότι ο οργανισμός έχει συνάψει και ορισμένες συνεργασίες με άλλες λαχαναγορές και οργανισμούς. Ποιες είναι αυτές, και πως μπορεί να ωφεληθεί ο ΟΚΚΑ από αυτές τις συνεργασίες;
Ο ΟΚΑΑ υπέγραψε το Νοέμβριο στην Αθήνα μνημόνιο συνεργασίας με το δίκτυο των Ιταλικών αγορών ITALMERCATI. Το μνημόνιο περιλαμβάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ίδρυσης και λειτουργίας χονδρεμπορικών αγορών, την από κοινού ανάληψη έργων ίδρυσης νέων αγορών σε διεθνές επίπεδο, την διευκόλυνση ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των αγορών μας, την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων κ.α. Να σας ενημερώσω ακόμα, πως βρισκόμαστε σε συζήτηση και με άλλες κορυφαίες αγορές της Ευρώπης για συμφωνία με αντίστοιχο περιεχόμενο και για να αναγνωριστεί ο ρόλος των αγορών στην Ευρώπη.

Τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;
Για το επόμενο διάστημα κύριος στόχος είναι η υλοποίηση των προαναφερθέντων σχεδίων. Αντίπαλός μας είναι ο χρόνος.

Κλείνοντας θέλετε να προσθέστε κάτι άλλο;
Η χώρα άλλαξε σελίδα και πλέον το στοίχημα της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης είναι τα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Εμείς, ο ΟΚΑΑ και οι εγκατεστημένες σ’ αυτόν επιχειρήσεις, έχουμε το δικό μας ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.   

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

Στρατηγική της Ε.Ε. «Από το χωράφι στο πηρούνι»: Φιλόδοξη μεν, αμφιλεγόμενη δε
Απόψεις / 31.07.2020 11:36
Ελάχιστες είναι και φέτος οι φυτεύσεις φυλλοβόλων δένδρων!
Απόψεις / 12.02.2020 09:29
Ευφυής Γεωργία: Η γεωργία ενισχύεται… αλλά πόσο;
Απόψεις / 28.05.2019 13:00
Ιούνιος 2018
Αρχική
Περιοδικό
Οδηγοί
Τιμές
Νομοθεσία
Στατιστικά
Η εταιρεία
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Copyright
Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future