Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019
Αθήνα
+10...+16° C

Καλή χρονιά
/
02.01.2018 10:11

Το πρώτο τεύχος των Φρουτονέων της νέας χρονιάς βρίσκεται στα χέρια σας, και πρώτα από όλα θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες μας «Καλή χρονιά». Ας ελπίσουμε οι ευχές μας να πραγματοποιηθούν, και το 2018 να είναι η αρχή για ένα καλύτερο αύριο.


Μια νέα χρονιά ξεκινάει, και πριν προχωρήσουμε στον απολογισμό για το τι μας άφησε η χρονιά που φεύγει και τι περιμένουμε να συμβεί τη νέα χρονιά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνδρομητές μας που με την στήριξη τους φτάσαμε με το σημερινό μας τεύχος να γιορτάζουμε τα 19α γενέθλια μας.
Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τις εταιρείες που επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια να προβληθούν μέσα από τις σελίδες των «Φρούτονεων» , γιατί με τον τρόπο αυτό συνέβαλλαν και αυτές καθοριστικά στην αδιάλειπτη έκδοση του περιοδικού μας .
 Για την νέα χρονιά που έρχεται , υποσχόμαστε σε όλους εσάς ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με την ίδια αγάπη και πάθος, την ανάπτυξη τους κλάδου μας , μέσα από τις σελίδες του περιοδικού μας.


Η χρονιά που πέρασε για την Ελλάδα
Συνεχίστηκε ο «ρεαλισμός» της κυβέρνησης και το 2017, οι αξιολογήσεις έκλεισαν , και μπορούμε να πούμε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν μια χρονιά σταθερότητας όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό. Βέβαια αυτή η «σταθερότητα» δεν ήταν δωρεάν, καθώς ο λογαριασμός, έχει ήδη φτάσει στους Έλληνες, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν και να ζήσουν πλέον σε ένα νέο, δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο μας πνίγει όλους, ιδιαίτερα όσους θέλουν να «επιχειρούν» σε αυτή την χώρα.
Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον , η τρομοκρατία, και το μεταναστευτικό , βρέθηκαν και αυτή την χρονιά, στο προσκήνιο της επικαιρότητας , και όπως όλα δείχνουν με αυτά τα θέματα θα ασχολούμαστε και τα επόμενα χρόνιά.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει στο άμεσο μέλλων και την χώρα μας, είναι το Brexit , καθώς όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε , τότε πολλά από τα προϊόντα που εξάγουμε σε αυτή την χώρα, όπως πχ τα σταφύλια, θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες .
Όλα αυτά τα γεγονότα μας δείχνουν ότι , περνάμε ένα «μεταβατικό στάδιο» , και οι μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στο οικονομικό αλλά διεθνές στερέωμα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Ο «νέος κόσμος» ίσως να καθυστερήσει λίγο για να έρθει.


Η χρονιά που πέρασε για τον κλάδο μας
Το 2017 άρχισαν να εφαρμόζονται τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που είχαν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια, και όλος ο αγροτικός κόσμος, έπαθε ένα μικρό σοκ από αυτή την «καταιγίδα των φόρων» . Η καθημερινότητα και οι προτεραιότητες των ανθρώπων άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα, και νέες λέξεις εμπλούτισαν το λεξιλόγιο μας .
“Μαύρα» , αυτή είναι σήμερα η ποιο δημοφιλή λέξη στον παραγωγικό κόσμο, και όχι μόνο. Πολλοί διακινητές , Έλληνες και Βαλκάνιοι , καλύπτουν πλέον την «ανάγκη » των παραγωγών να πουλήσουν τα προϊόντα τους με εικονικά τιμολόγια, και έτσι έχουμε σήμερα, στην αγορά, δύο κατηγορίες προϊόντων , τα «νόμιμα» και τα «μαύρα» . Η αγορά έχει πλέον απορρυθμιστεί , και οι συνεταιρισμοί ή οι μεγάλες εταιρείες , έχουν έρθει σε δεινή θέση , καθώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές. Μια βραδυφλεγής βόμβα έχει μπει στα θεμέλια του αγροτικού τομέα, και εάν δεν παταχθεί «το λαθρεμπόριο» , τότε σε σύντομο διάστημα θα συρρικνωθεί σημαντικά η αγροτική παραγωγή στην χώρα μας.
Εκτός όμως από την φορο-καταιγίδα, ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, είχε να αντιμετωπίσει μέσα στο 2017 και την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, και αυτό είχε επίπτωση στην διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων.
Οι αγοραστές των αλυσίδων, βλέποντας τις πωλήσεις τους να υποχωρούν , δεν δέχονται εύκολα μια μικρή αύξηση λίγων λεπτών, αντίθετα προσπαθούν να συμπιέσουν όσο γίνεται χαμηλότερα τις τιμές, πολλές φορές σε βάρος της ποιότητας.
Ενώ η εγχώριος αγορά υποχωρεί, οι εξαγωγές των προϊόντων μέσα στο 2017 πήγαν πολύ καλά όσον αφορά τον όγκο , αλλά δυστυχώς και εδώ , οι τιμές παραγωγού σε πολλά προϊόντα πολύ χαμηλές
Όλα αυτά, δηλαδή η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που έχουν πολλά προϊόντα, δημιουργούν μια νέα κατάσταση στον παραγωγικό , αλλά στον εμπορικό τομέα, και το βαρύτερο τίμημα να το πληρώνουν όπως φαίνεται ο μικρός παραγωγός...


Η νέα χρονιά!
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε εκλογές, και εάν αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν τότε αυτό το γεγονός θα είναι το κορυφαίο για την νέα χρονιά που έρχεται. Οι εκλογές αυτές δεν περιμένουμε ότι θα αλλάξουν το οικονομικό περιβάλλον το 2018 και το 2019, απλά ίσως να βελτιώσουν την ψυχολογία και να αυξήσουν τις προσδοκίες μας για καλύτερες μέρες.
Όμως ας αφήσουμε τις εικασίες, και ας δούμε με ρεαλισμό, τι άλλο περιμένουμε μέσα στο 2018. Εάν λοιπόν δεν έχουμε κάποια θεαματική ανατροπή, τότε στο επόμενο διάστημα , θα έχουμε το «άνοιγμα» των σχεδίων βελτίωσης, και του Leeder, αλλά και την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο μέτρο 4.2 και οι οποίες αφορούν επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στον αγροτικό τομέα.
 Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό, γιατί μετά από πολλά χρόνια απραξίας θα γίνει μια προσπάθεια για να εκσυγχρονιστεί αλλά και να αναπτυχθεί ο παραγωγικός και εμπορικός τομέας. Βέβαια για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα πρέπει να βρεθούν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα ή θα έχουμε για ακόμα μια φορά επενδύσεις στα «χαρτιά» και μακέτες έργων; Αν πάντως όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν στο 2ον εξάμηνο του 2018, και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2019.
Ακόμα μέσα στο 2018, περιμένουμε να αποσαφηνιστεί και η θέση της χώρας μας όσον αφορά τον σχεδιασμό της νέας Κ.Α.Π 2020-2025. Το ερώτημα εδώ , είναι αν θα μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που εισρέουν στην χώρα μας από αυτά τα προγράμματα με έργα υποδομής ή θα τα σπαταλήσουμε για ακόμα μια φορά σε ατελέσφορες πολιτικές.


Τι κάνουμε εμείς
Ας αφήσουμε τα πολλά «αν» που όπως είδαμε θα χαρακτηρίσουν τον επόμενο χρόνο, και ας δούμε σε αυτό το σημείο ποιους στόχους πρέπει να έχουμε εμείς όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τους παραγωγούς , μας αυτοί πρέπει να εκμεταλλευτούν τα σχέδια βελτίωσης που θα ανοίξουν μέσα στο 2018, και να στοχεύσουν στον εκσυγχρονισμό , αλλά προπάντων στην ανάπτυξη των καλλιεργειών τους, καθώς όλα δείχνουν ότι πάμε στην εποχή των μεγάλων κτημάτων . Από αυτόν τον σχεδιασμό δεν πρέπει να απουσιάζει και η πρόβλεψη για την καλλιέργεια νέων προϊόντων, με έμφαση σε εκείνα τα προϊόντα που είναι «παντεταρισμένα» .
Για ακόμα μια χρονιά θα θίξουμε και το θέμα της ανάπτυξης «συνεργατικών σχημάτων», καθώς οι ομάδες παραγωγών, είναι η βάση για έχει ένα καλύτερο μέλλων ο παραγωγικός μας τομέας . Η πολιτεία μπορεί με διάφορα μέτρα ,κυρίως φορολογικά να «σπρώξει» τους παραγωγούς να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ισχυρές ομάδες παραγωγών, όμως αυτό πρέπει πρώτα από όλα να το καταλάβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, και αυτό όπως έχει αποδειχτεί είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για τους παραγωγούς μας.
Ο εμπορικός τομέας από την άλλη πρέπει, και αυτός να εκσυγχρονιστεί και σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά προπάντων σε νοοτροπία. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των συσκευαστών μας και διακινητών μας , δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να συσκευάσει, συντηρήσει και διακινήσει τα προϊόντα μας. Εδώ πρέπει να αλλάξουν πολλά , και αυτό το θέμα πρέπει να βρεθεί φέτος ψηλά στην ατζέντα των αγροτικών συζητήσεων και σχεδιασμού.
Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί πλέον σοβαρά είναι αυτό την έρευνας, καθώς ως χώρα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας , έχουμε μείνει πολύ πίσω. Ένα βήμα για να αρχίσει να κινείτε κάτι στην έρευνα , είναι να περάσει όλη η υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΘΙΑΓΕ , στις Περιφέρειες, και να συμμετέχουν στην διοίκηση αλλά και χρηματοδότηση, ο ιδιωτικός τομέας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε εφαρμοσμένη έρευνα, και δεν θα σπαταλούνται πόροι για έρευνες που να ικανοποιούν μόνο τα γούστα του ερευνητή.
Τέλος , ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, πρέπει να ξαναδεί το θέμα των διεπαγγελματικών οργανώσεων , καθώς ο κλάδος μας, δεν έχει την πολυτέλεια να «συντηρεί» πολλές διεπαγγελματικές οργανώσεις , παρά μόνο μία με γενικές διευθύνσεις ανά προϊόν.


Καλή χρονιά
Τα χρόνια που περνάμε είναι δύσκολα, και καθημερινά ακροβατούμε σε ένα τεντωμένο σχοινί, με τις πολιτικές αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων φυσικά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το «τοξικό μίγμα» της οικονομικής μας πολιτικής , το οποίο έχει ως βάση του, φόρους, φόρους , φόρους…Η οικονομία μας χρειάζεται μια «φορολογική επανάσταση» για να αναπτυχθεί, και να έρθει το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε άνθρωπο.
Θα μας πάρει κάποια χρόνια, για δούμε καλύτερες μέρες , όμως εμείς δεν πρέπει να το «σηκώσουμε ψηλά» τα χέρια τώρα που είναι τα δύσκολα. Μπορούμε μέσα στην χρονιά που έρχεται να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή μας η την επιχείρηση μας, να αναπτύξουμε συνεργασίες και προπάντων να επενδύσουμε στην γνώση και στην έρευνα. Όλα αυτά εάν τα κάνουμε τότε , πράγματι θα έχουμε μια «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ» !


Τάκης Ορφανός

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

/
01.03.2019 15:11

Η υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Ισπανίας για την εξαγωγή ισπανικών σταφυλιών και οι αντίστοιχες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μεταξύ Ιταλίας και Νότιας Κορέας για τα ιταλικά ακτινίδια, επιβάλλουν επίσπευση των κινήσεων από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να φτάσουν και τα ελληνικά προϊόντα στις Αγορές της Άπω Ανατολής.

/
21.01.2019 10:08

Το πρώτο τεύχος του 2019 βρίσκεται στα χέρια σας και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες μας «Καλή χρονιά». Ας ελπίσουμε η φετινή χρονιά να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα για μια νέα δημιουργική περίοδο σε προσωπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο.

/
04.12.2018 12:01

Εμφανώς πιο δυναμική από πέρυσι ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ελληνική παρουσία στην Έκθεση Fruit Attraction στη Μαδρίτη, μέσω του σχήματος Freskon Greece, με τον αριθμό των εταιρειών να είναι αυξημένος και να φέρνουν πίσω μαζί τους νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

«Χρειάζονται άμεσα κινήσεις για να ανοίξουν οι Αγορές της Άπω Ανατολής στα ελληνικά φρούτα» επισημαίνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit-Hellas, κος Γεώργιος Πολυχρονάκης

01.03.2019 15:11


«Χρειάζονται άμεσα κινήσεις για να ανοίξουν οι Αγορές της Άπω Ανατολής στα ελληνικά φρούτα» επισημαίνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit-Hellas, κος Γεώργιος Πολυχρονάκης

Μπολζάνο: Μία μέρα στους πιο διάσημους μηλεώνες της Ευρώπης

21.01.2019 09:48


Ταξιδέψαμε στους οπωρώνες μήλων του Μπολζάνο της Ιταλίας και σας παρουσιάζουμε όσα είδαμε και όσα μας περιέγραψαν τεχνικά Στελέχη της παραγωγής. Τοπία εντυπωσιακά, οργάνωση άψογη, αλλά και μία οικονομική πραγματικότητα όχι και τόσο ιδανική για όλους, αποτυπώνονται στο οδοιπορικό που ακολουθεί…

Καλή χρονιά
/
02.01.2018 10:11

Το πρώτο τεύχος των Φρουτονέων της νέας χρονιάς βρίσκεται στα χέρια σας, και πρώτα από όλα θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες μας «Καλή χρονιά». Ας ελπίσουμε οι ευχές μας να πραγματοποιηθούν, και το 2018 να είναι η αρχή για ένα καλύτερο αύριο.


Μια νέα χρονιά ξεκινάει, και πριν προχωρήσουμε στον απολογισμό για το τι μας άφησε η χρονιά που φεύγει και τι περιμένουμε να συμβεί τη νέα χρονιά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνδρομητές μας που με την στήριξη τους φτάσαμε με το σημερινό μας τεύχος να γιορτάζουμε τα 19α γενέθλια μας.
Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τις εταιρείες που επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια να προβληθούν μέσα από τις σελίδες των «Φρούτονεων» , γιατί με τον τρόπο αυτό συνέβαλλαν και αυτές καθοριστικά στην αδιάλειπτη έκδοση του περιοδικού μας .
 Για την νέα χρονιά που έρχεται , υποσχόμαστε σε όλους εσάς ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με την ίδια αγάπη και πάθος, την ανάπτυξη τους κλάδου μας , μέσα από τις σελίδες του περιοδικού μας.


Η χρονιά που πέρασε για την Ελλάδα
Συνεχίστηκε ο «ρεαλισμός» της κυβέρνησης και το 2017, οι αξιολογήσεις έκλεισαν , και μπορούμε να πούμε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν μια χρονιά σταθερότητας όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό. Βέβαια αυτή η «σταθερότητα» δεν ήταν δωρεάν, καθώς ο λογαριασμός, έχει ήδη φτάσει στους Έλληνες, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν και να ζήσουν πλέον σε ένα νέο, δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο μας πνίγει όλους, ιδιαίτερα όσους θέλουν να «επιχειρούν» σε αυτή την χώρα.
Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον , η τρομοκρατία, και το μεταναστευτικό , βρέθηκαν και αυτή την χρονιά, στο προσκήνιο της επικαιρότητας , και όπως όλα δείχνουν με αυτά τα θέματα θα ασχολούμαστε και τα επόμενα χρόνιά.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει στο άμεσο μέλλων και την χώρα μας, είναι το Brexit , καθώς όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε , τότε πολλά από τα προϊόντα που εξάγουμε σε αυτή την χώρα, όπως πχ τα σταφύλια, θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες .
Όλα αυτά τα γεγονότα μας δείχνουν ότι , περνάμε ένα «μεταβατικό στάδιο» , και οι μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στο οικονομικό αλλά διεθνές στερέωμα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Ο «νέος κόσμος» ίσως να καθυστερήσει λίγο για να έρθει.


Η χρονιά που πέρασε για τον κλάδο μας
Το 2017 άρχισαν να εφαρμόζονται τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που είχαν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια, και όλος ο αγροτικός κόσμος, έπαθε ένα μικρό σοκ από αυτή την «καταιγίδα των φόρων» . Η καθημερινότητα και οι προτεραιότητες των ανθρώπων άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα, και νέες λέξεις εμπλούτισαν το λεξιλόγιο μας .
“Μαύρα» , αυτή είναι σήμερα η ποιο δημοφιλή λέξη στον παραγωγικό κόσμο, και όχι μόνο. Πολλοί διακινητές , Έλληνες και Βαλκάνιοι , καλύπτουν πλέον την «ανάγκη » των παραγωγών να πουλήσουν τα προϊόντα τους με εικονικά τιμολόγια, και έτσι έχουμε σήμερα, στην αγορά, δύο κατηγορίες προϊόντων , τα «νόμιμα» και τα «μαύρα» . Η αγορά έχει πλέον απορρυθμιστεί , και οι συνεταιρισμοί ή οι μεγάλες εταιρείες , έχουν έρθει σε δεινή θέση , καθώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές. Μια βραδυφλεγής βόμβα έχει μπει στα θεμέλια του αγροτικού τομέα, και εάν δεν παταχθεί «το λαθρεμπόριο» , τότε σε σύντομο διάστημα θα συρρικνωθεί σημαντικά η αγροτική παραγωγή στην χώρα μας.
Εκτός όμως από την φορο-καταιγίδα, ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, είχε να αντιμετωπίσει μέσα στο 2017 και την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, και αυτό είχε επίπτωση στην διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων.
Οι αγοραστές των αλυσίδων, βλέποντας τις πωλήσεις τους να υποχωρούν , δεν δέχονται εύκολα μια μικρή αύξηση λίγων λεπτών, αντίθετα προσπαθούν να συμπιέσουν όσο γίνεται χαμηλότερα τις τιμές, πολλές φορές σε βάρος της ποιότητας.
Ενώ η εγχώριος αγορά υποχωρεί, οι εξαγωγές των προϊόντων μέσα στο 2017 πήγαν πολύ καλά όσον αφορά τον όγκο , αλλά δυστυχώς και εδώ , οι τιμές παραγωγού σε πολλά προϊόντα πολύ χαμηλές
Όλα αυτά, δηλαδή η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που έχουν πολλά προϊόντα, δημιουργούν μια νέα κατάσταση στον παραγωγικό , αλλά στον εμπορικό τομέα, και το βαρύτερο τίμημα να το πληρώνουν όπως φαίνεται ο μικρός παραγωγός...


Η νέα χρονιά!
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε εκλογές, και εάν αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν τότε αυτό το γεγονός θα είναι το κορυφαίο για την νέα χρονιά που έρχεται. Οι εκλογές αυτές δεν περιμένουμε ότι θα αλλάξουν το οικονομικό περιβάλλον το 2018 και το 2019, απλά ίσως να βελτιώσουν την ψυχολογία και να αυξήσουν τις προσδοκίες μας για καλύτερες μέρες.
Όμως ας αφήσουμε τις εικασίες, και ας δούμε με ρεαλισμό, τι άλλο περιμένουμε μέσα στο 2018. Εάν λοιπόν δεν έχουμε κάποια θεαματική ανατροπή, τότε στο επόμενο διάστημα , θα έχουμε το «άνοιγμα» των σχεδίων βελτίωσης, και του Leeder, αλλά και την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο μέτρο 4.2 και οι οποίες αφορούν επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στον αγροτικό τομέα.
 Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό, γιατί μετά από πολλά χρόνια απραξίας θα γίνει μια προσπάθεια για να εκσυγχρονιστεί αλλά και να αναπτυχθεί ο παραγωγικός και εμπορικός τομέας. Βέβαια για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα πρέπει να βρεθούν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα ή θα έχουμε για ακόμα μια φορά επενδύσεις στα «χαρτιά» και μακέτες έργων; Αν πάντως όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν στο 2ον εξάμηνο του 2018, και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2019.
Ακόμα μέσα στο 2018, περιμένουμε να αποσαφηνιστεί και η θέση της χώρας μας όσον αφορά τον σχεδιασμό της νέας Κ.Α.Π 2020-2025. Το ερώτημα εδώ , είναι αν θα μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που εισρέουν στην χώρα μας από αυτά τα προγράμματα με έργα υποδομής ή θα τα σπαταλήσουμε για ακόμα μια φορά σε ατελέσφορες πολιτικές.


Τι κάνουμε εμείς
Ας αφήσουμε τα πολλά «αν» που όπως είδαμε θα χαρακτηρίσουν τον επόμενο χρόνο, και ας δούμε σε αυτό το σημείο ποιους στόχους πρέπει να έχουμε εμείς όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τους παραγωγούς , μας αυτοί πρέπει να εκμεταλλευτούν τα σχέδια βελτίωσης που θα ανοίξουν μέσα στο 2018, και να στοχεύσουν στον εκσυγχρονισμό , αλλά προπάντων στην ανάπτυξη των καλλιεργειών τους, καθώς όλα δείχνουν ότι πάμε στην εποχή των μεγάλων κτημάτων . Από αυτόν τον σχεδιασμό δεν πρέπει να απουσιάζει και η πρόβλεψη για την καλλιέργεια νέων προϊόντων, με έμφαση σε εκείνα τα προϊόντα που είναι «παντεταρισμένα» .
Για ακόμα μια χρονιά θα θίξουμε και το θέμα της ανάπτυξης «συνεργατικών σχημάτων», καθώς οι ομάδες παραγωγών, είναι η βάση για έχει ένα καλύτερο μέλλων ο παραγωγικός μας τομέας . Η πολιτεία μπορεί με διάφορα μέτρα ,κυρίως φορολογικά να «σπρώξει» τους παραγωγούς να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ισχυρές ομάδες παραγωγών, όμως αυτό πρέπει πρώτα από όλα να το καταλάβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, και αυτό όπως έχει αποδειχτεί είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για τους παραγωγούς μας.
Ο εμπορικός τομέας από την άλλη πρέπει, και αυτός να εκσυγχρονιστεί και σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά προπάντων σε νοοτροπία. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των συσκευαστών μας και διακινητών μας , δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να συσκευάσει, συντηρήσει και διακινήσει τα προϊόντα μας. Εδώ πρέπει να αλλάξουν πολλά , και αυτό το θέμα πρέπει να βρεθεί φέτος ψηλά στην ατζέντα των αγροτικών συζητήσεων και σχεδιασμού.
Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί πλέον σοβαρά είναι αυτό την έρευνας, καθώς ως χώρα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας , έχουμε μείνει πολύ πίσω. Ένα βήμα για να αρχίσει να κινείτε κάτι στην έρευνα , είναι να περάσει όλη η υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΘΙΑΓΕ , στις Περιφέρειες, και να συμμετέχουν στην διοίκηση αλλά και χρηματοδότηση, ο ιδιωτικός τομέας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε εφαρμοσμένη έρευνα, και δεν θα σπαταλούνται πόροι για έρευνες που να ικανοποιούν μόνο τα γούστα του ερευνητή.
Τέλος , ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, πρέπει να ξαναδεί το θέμα των διεπαγγελματικών οργανώσεων , καθώς ο κλάδος μας, δεν έχει την πολυτέλεια να «συντηρεί» πολλές διεπαγγελματικές οργανώσεις , παρά μόνο μία με γενικές διευθύνσεις ανά προϊόν.


Καλή χρονιά
Τα χρόνια που περνάμε είναι δύσκολα, και καθημερινά ακροβατούμε σε ένα τεντωμένο σχοινί, με τις πολιτικές αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων φυσικά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το «τοξικό μίγμα» της οικονομικής μας πολιτικής , το οποίο έχει ως βάση του, φόρους, φόρους , φόρους…Η οικονομία μας χρειάζεται μια «φορολογική επανάσταση» για να αναπτυχθεί, και να έρθει το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε άνθρωπο.
Θα μας πάρει κάποια χρόνια, για δούμε καλύτερες μέρες , όμως εμείς δεν πρέπει να το «σηκώσουμε ψηλά» τα χέρια τώρα που είναι τα δύσκολα. Μπορούμε μέσα στην χρονιά που έρχεται να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή μας η την επιχείρηση μας, να αναπτύξουμε συνεργασίες και προπάντων να επενδύσουμε στην γνώση και στην έρευνα. Όλα αυτά εάν τα κάνουμε τότε , πράγματι θα έχουμε μια «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ» !


Τάκης Ορφανός

Σχόλια

Σχετικές Ειδήσεις

«Χρειάζονται άμεσα κινήσεις για να ανοίξουν οι Αγορές της Άπω Ανατολής στα ελληνικά φρούτα» επισημαίνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit-Hellas, κος Γεώργιος Πολυχρονάκης
Απόψεις / 01.03.2019 15:11
Καλή χρονιά!
Απόψεις / 21.01.2019 10:08
FRESKON GREECE: Επιτυχημένη η ελληνική συμμετοχή στη δέκατη Fruit Attraction
Απόψεις / 04.12.2018 12:01
Ιούνιος 2018
Αρχική
Περιοδικό
Οδηγοί
Τιμές
Νομοθεσία
Στατιστικά
Η εταιρεία
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Copyright
Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future